Γαλαξίες
Σμήνη Γαλαξιών
Νεφελώματα

 

 

 

          Αυτά τα αντικείμενα προσφέρουν στους ερασιτέχνες αστρονόμους τις πιο συναρπαστικές στιγμές! Μοναδικό τους μειονέκτημα; Για να απολαύσει κανείς ορισμένα από αυτά σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια απαιτείται ένα καλό τηλεσκόπιο. Ωστόσο υπάρχουν αντικείμενα κατάλληλα ακόμα και για ένα ζευγάρι κιάλια! Ας αρχίσουμε όμως την περιπλάνησή μας στα αντικείμενα αυτά με μια σύντομη περιγραφή για το καθένα.

 

 

Γαλαξίες

          Οι γαλαξίες είναι συγκεντρώσεις δισεκατομυρίων αστεριών και ποσοτήτων σκόνης και αερίων που βρίσκονται κάτω από βαρυτική αλληλεπίδραση. Ολα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό ανήκουν στον δικό μας γαλαξία προς το άκρο του οποίου βρίσκεται η Γη. Σε σκοτενούς ουρανούς μπορούμε να δούμε τον γαλαξία μας σας φωτεινές λουρίδες που διασχίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Πολλοί άλλοι γαλαξίες είναι ορατοί με τηλεσκόπια και προσφέρουν συναρπαστικό θέαμα. Ο πιο εύκολα ορατός γαλαξίας και πιο κοντινός σε εμάς είναι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας.

Ο γαλαξίας Μ100 στην Κόμη της Βερενίκης
Ο Γαλαξίας Μ100

 

 

Το νεφέλωμα Μ42 στον Ωρίωνα
Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα ή Μ42

Νεφελώματα

          Τα Nεφελώματα είναι μεγάλες συγκεντρώσεις αερίων και σκόνης και αποτελούν συνήθως πηγές γέννεσης αστέρων. Χωρίζονται σε νεφελώματα διάχυσης και πλανητικά νεφελώματα. Τα τελευταία δεν έχουν καμιά σχέση με πλανήτες, απλά ονομάστηκαν έτσι γιατί θυμίζουν μικρούς πλανήτες όταν τα παρατηρεί κανείς από το τηλεσκόπιο. Το πιο φωτεινό και εντυπωσιακό νεφέλωμα είναι αυτό του Ωρίωνα.

 

 

Αστρικά Σμήνη

          Τα αστρικά σμήνη αποτελούνται από μεγάλες ποσότητες αστέρων. Χωρίζονται στα ανοιχτά και τα σφαιρωτά. Τα ανοιχτά σμήνη είναι αστέρια που γενήθηκαν στην ίδια περιοχή αερίων και που σιγά σιγά απομακρύνονται και το σμήνος "ανοίγει". Τα σφαιρωτά σμήνη, όπου και υπάρχουν κάποια από τα πιο γηραιά αστέρια του γαλαξία μας, αποτελούνται από πολύ περισσότερα αστέρια από ότι τα ανοιχτά ενώ τα αστέρια τους παραμένουν κοντά λόγω βαρυτικής αλληλεπίδρασης.

Το σφαιρωτό σμήνος αστέρων Μ22 στον αστερισμό του Τοξότη
Το σφαιρωτό σμήνος Μ22 στον Τοξότη

 

 

          Πηγές μας υπήρξαν οι ιστοσελίδες:

       ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ    ( www.eugenfound.edu.gr )    |     ASTROVOX     ( www.astrovox.gr )    |     GOOGLE     ( www.google.com )     |